Ambivalens till ökad dokumentering inom det sociala arbetet

Teres Hjärpe, doktorand, har skrivit rapporten "På tal om dokumentering - socialtjänstens chefer på kurs"
På tal om dokumentering. Socialtjänstens chefer på kurs.

Vad är bakgrunden till din rapport?

Rapporten har skrivits inom ramen för projektet ”Blanketter, formulär och pappersgöra - expanderande dokumenteringspraktiker i sjukvård och socialtjänst” som leds av Katarina Jacobsson och Elizabeth Martinell Barfoed. Syftet var att studera på vilket sätt dokumentation, administration och annat pappersarbete aktualiserades i samband med en kurs för socialtjänstchefer där de skulle lära sig "systematiskt förbättringsarbete".

Vad är den viktigaste slutsatsen?

Att fältet, i form av politiker, arbetsgivare, chefer på olika nivåer och socialarbetare, intar en ambivalent hållning gentemot dokumentering på så sätt att de flesta tycks vara överens om att administrativa sysslor får för stort utrymme på bekostnad av klientarbete. Men samtidigt bidrar många till att administrativa sysslor inte bara fortlöper, utan ökar.

Kommer du att jobba vidare med materialet?

Ja, mitt avhandlingsarbete "Att mäta socialt arbete- kvantitet som kvalitet i Socialtjänsten" bygger vidare på ett av kapitlen som fokuserar på den administrativa sysslan att mäta och föra statistik. Jag intresserar mig för vad aktuella initiativ om att mäta och värdera socialtjänstens arbete efter nationella kvantitativa nyckelindikatorer innebär för det vardagliga praktiska sociala arbetet.

Här hittar du rapporten i sin helhet.

2017-09-15
Ny bok om välfärd post-tillväxt
2017-09-13
Både barn och vuxna efterlyser stöd i familjehem