Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskare presenterade i Italien

Meeuwisse och Scaramuzzino

Den 29 oktober var Anna Meeuwisse och Roberto Scaramuzzino i Rom för att presentera resultat från en stor enkätundersökning riktad till italienska socialarbetare. Enkäten har sitt ursprung i ett projekt som drevs på Socialhögskolan mellan 2005 och 2008: ‘Kommunalt individinriktat socialt arbete i fyra nordiska huvudstadsområden’ (FAS 2005-2008).

Enkäten handlar om socialarbetares arbetsvillkor, om deras syn på socialpolitiken och det sociala arbetet i det egna landet samt deras syn på fattigdom och dess orsaker. Efter att i samarbete med Helsingfors universitet ha genomförts i Sverige, Danmark, Finland och Norge kunde enkäten med hjälp av organisationen Consiglio Nazionale Ordine degli assistenti sociali (CNOAS som organiserar socialarbetare i Italien) och universitetet i Genoa också replikeras i Italien 2012. 

Meeuwisse och Scaramuzzino var inbjudna av italienska regeringen, mer specifikt av Departementet för familjepolitik. Förutom flera inbjudna politiker deltog representanter för fackförbund, professionerna och den ideella sektorn. Presentationen ledde till viss uppmärksamhet i italiensk media inklusive ett reportage i ett av de största nyhetsprogrammen (TG1). Vad som uppmärksammades var bl.a. att trots att socialarbetare har en avgörande roll i välfärdssystemet och i implementeringen av socialpolitiken kommer de sällan till tals i fråga om förändringar i välfärden.

Meeuwisse och Scaramuzzino kommer att fortsätta arbeta med detta material och en rapport (på italienska) kommer att ges ut av CNOAS till våren.

Läs mer om eventet (på italienska)