Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samverkan möjliggör för nyanlända att delta i föreningslivet – visar utvärdering

Det finns tusentals idéburna organisationer i Skåne och flera vill eller gör insatser för att förbättra integrationen av nyanlända flyktingar. Det skånska projektet Nätverk-Aktivitet-Delaktighet (NAD) har därför skapat och testat en metod som sprids till olika delar av landet.

I korthet matchar metoden i nyanländas egna intressen med föreningslivet, samtidigt som den är ett komplement till Arbetsförmedlingens etableringsplan.

Metoden har nu utvärderats av forskaren Roberto Scaramuzzino och doktoranden Anders Jönsson vid Socialhögskolan som skrivit en rapport om NAD.

– Utvärderingen visar att NAD som samverkansmodell skapar förutsättningar för att föreningslivet ska kunna skapa aktiviteter för nyanlända i samverkan med det offentliga utan att riskera sin självständighet och oberoende, säger Roberto Scaramuzzino.

NAD drivs i samverkan mellan NÄTVERKET- idéburen sektor Skåne, Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne, Arbetsförmedlingen och Kommunförbundet Skåne.

Mera information och hela utvärderingsrapporten finns på Mynewsdesk.