Samhället har blivit mer och mer digitaliserat. Studier visar att digitaliseringen har förändrat hur medborgare mobiliserar och organiserar sig och lättare kan föra gemensamma intressen utanför formella och etablerade organisationer som t.ex. fackföreningar.

Syftet med forskningsprojektet Internets transformativa potential: Nya villkor för fackföreningars organisering är att få mer kunskap om hur internet och sociala medier har påverkat och förändrat mobiliseringen och organiseringen av arbetare i Sverige. Tre grupper har valts ut, för att inkludera arbetare både inom och utanför det organiserade civila samhället och som i olika grad är formellt organiserade: metallarbetare, socialarbetare och sexarbetare.

Följande tre vetenskapliga frågeställningar ligger till grund för forskningsprojektets utformning:

• Vilka aktörer mobiliserar och organiserar dessa grupper?
  • I vilken utsträckning använder dessa grupper [och organisationer] internet?
  • Hur påverkar användningen av internet organisationsform, vilka frågor som tas upp och vilka aktiviteter som utförs?

Frågeställningarna besvaras genom intervjuer och insamling av material från webbsidor och sociala medier. Intervjuer genomförs med aktörer som på olika sätt varit eller är aktiva i den mobilisering och organisering som sker på internet och via sociala medier. Projektet finansieras av FORTE och kommer att resultera i ett antal både nationella och internationella vetenskapliga artiklar och böcker. Forskningsprojektet genomförs under 2016-2017 och består av två delstudier. Projektet har även godkänts av den regionala etikprövningsnämnden.

Sidansvarig:

Projektinformation