Vårdkvalitet, vårdkedja och livskvalitet när man lever med eller är närstående till en person med demens

Studien sker i samarbete med Linnéuniversitetet och involverar åtta kommuner i Kronobergs län samt Landstinget Kronoberg.

Syftet med studien är att

• på kommunal nivå undersöka utbudet av vård- och omsorgsinsatser, dess tillgänglighet, stöd till närstående som vårdar en person med demens samt vilken kompetens personalen har för vård av personer med demens.
  • undersöka levnadsförhållanden för personer med demens och deras närstående då vård sker i eget hem, respektive i särskilt boende samt riskfaktorer för övergång från vård i det egna hemmet till särskilt boende.

Studien förväntas ge kunskap om vilka verksamheter för vård och omsorg till personer med demenssjukdom och deras närstående som erbjuds i förhållande till sjukdomens förlopp. Kunskap kommer också att genereras om vad som fungerar väl i vårdkedjan och vad som brister i relation till sjukdomsförloppet. Studien kommer även att identifiera faktorer som bidrar till att vårdtagare inte längre kan bo kvar i det egna hemmet, de ekonomiska konsekvenserna, samt kunskap om närståendes livskvalitet och upplevelse av att vårda.

Sidansvarig:

Forskare