Fosterbarns perspektiv på socialtjänstens företrädare

Författare:
  • Gunvor Andersson
  • Bodil Rasmusson
Publiceringsår: 2006
Språk: Svenska
Sidor: 5-15
Publikation/Tidskrift/Serie: Socialmedicinsk tidskrift
Volym: 83
Nummer: 1
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Socialmedicinsk tidskrifts styrelsen/nätverk

Abstract english

Artikeln gör en åtskillnad mellan omvärldens barnperspektiv och barns eget perspektiv. Med hjälp av ett antal mindre studier belyses barns perspektiv och socialtjänsten och de socialsekreterare, som de mött i samband med samhällsvård. Dessa visar att barn har olika synpunkter och erfarenheter beroende på var i omhändertagandeprocessen de tillfrågats, om de är nöjda eller missnöjda med placeringen utanför hemmet, om de mött en lyhörd och engagerad socialsekreterare eller en som ”inte bryr sig” eller som inte kunnat se ur barnets synvinkel. Resultaten visar att socialsekreterare inom social barnavård kan ha avgörande betydelse för barn i sin uppgift att bevaka utsatta barns intressen.

• Social Work

• Den sociala barnavården-lup-obsolete