Makt och vanmakt på äldreboenden

Författare:
  • Tove Harnett
  • Håkan Jönson
  • David Wästerfors
Publiceringsår: 2012
Språk: Svenska
Sidor:
Dokumenttyp: Bok
Förlag: Studentlitteratur AB

Abstract english

Ordet makt ger bestämda associationer. Många tänker på våld eller politik. I denna bok om äldreboenden presenterar författarna ett annat synsätt. Makten finns också mitt i vardagen, bland blöjbyten och duschning, klädesval och läggtider.

Bokens kapitel spänner över en rad teman som på flera sätt knyter an till maktutövning: inträdet till äldreboenden, rutiner, ledarskap, vårdskandaler och döden. Även mer svårupptäckta fenomen tas upp, som sociala band, andrafiering,aktivering, hemlikhet och subtila kontroverser kring de äldres identitet.

Syftet är att ge läsaren en skärpt blick för hur makt och vanmakt gestaltas i välbekanta situationer i dagens äldreomsorg. Forskning visar att omsorgspersonal, boende och anhöriga dagligen involveras i maktutövning, trots att vardagen vid första anblicken inte alltid ter sig särskilt dramatisk.

Boken syftar också till att underlätta diskussioner och ifrågasättanden av det som annars lätt tas för givet. Bör dagens omsorg om de äldsta medborgarna skötas på nya sätt? Kan vardagen på ett äldreboende förändras?

Boken riktar sig främst till universitets- och högskolestuderande inom vård och omsorg, medicin, socialt arbete och vårdsociologi. Den är även relevant för yrkesverksamma och andra med intresse för gerontologi,sociologi, etnologi, socialantropologi, socialpsykologi och studier av välfärdsinstitutioner.

• Social Work
  • Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • institution
  • influence