Medier och samhällsvetenskap

• Hans Swärd
Publiceringsår: 2004
Språk: Engelska
Publikation/Tidskrift/Serie: Sociala problem och socialpolitik i massmedier
Dokumenttyp: Del av eller Kapitel i bok
Förlag: Studentlitteratur AB

Abstract english

Vad betyder massmedia för synen på sociala problem och socialpolitik?

Författarna i denna bok tar ur olika vinklar upp massmediers betydelse när det gäller att forma allmänhetens och beslutsfattares världsbild, inte minst gäller det socialpolitiska brännande frågor som hur invandrare behandlas i press och tv eller hur man rapporterar om sociala problem som brottslighet. Men vilka är då de världsbilder som olika medier förmedlar och vad kan man lära sig genom att studera dessa?

Det har hittills saknats litteratur som systematiskt tar sig an dessa frågor ur ett nordiskt perspektiv. Den här boken söker fylla det tomrummet från en nordisk horisont. Här finns kapitel om hur socialpolitiken i stort framställs i medier, hur den moderna förorten beskrivs och hur journalister resonerar om invandrarfrågor, hur tidskrifter för hemlösa behandlar hemlöshetsfrågor och hur dagspressen skriver om socialarbetare, utsatta barn, brott och brottsoffer. För läsare som är intresserade av olika metoder för att analysera texter återfinns exempel på allt från kvantitativ innehållsanalys till textnära diskursanalyser.

• Social Work

• ISBN: 91-44-03226-9