Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Shirin Ebadi betonade vikten av välkomnande

Shirin Ebadi talar till studenter på Socialhögskolan i Lund

När den iranska Nobelpristagaren och juristen Shirin Ebadi gästade Lund och föreläste för socionomstudenter på termin 1 talade hon om hur viktigt det är med ett bra flyktingmottagande, att de som kommer nya till landet känner sig välkomna och får tillgång till utbildning.

Shirin Ebadi hade bjudits in av Socialhögskolan för att träffa studenterna på termin 1 i Lund. Inför en fullsatt sal reflekterade hon kring det inkluderande samhället - där alla får tillgång till utbildning - som ett fundament för trygghet och välgång, och hur motsatsen till det, exkludering och betoning av skillnader, leder till våld.

– Jag är inte rädd för fysiska murar, jag vet att folket kan riva ner dem, men jag är rädd för murar som delar världen i två: vår värld och deras värld.

– Jag tror att anledningen till att det i Sverige har varit färre terroristbrott jämfört med vissa andra Europeiska länder har att göra med att asylsökande, i alla fall historiskt, har behandlats väldigt väl här, till skillnad från i de länderna. Får asylsökande ett bra mottagande, lär sig språket och barnen får gå i skolan blir de en stor tillgång för samhället.

 För en trygg framtid, måste vi fundera på hur vi agerar nu

”Vad skulle du vilja ta med till Iran från Sverige?”

Under frågestunden märktes ett tydligt intresse för Ebadis personliga erfarenheter och situationen för mänskliga rättigheter i Iran.

En fråga från löd: ”Vad skulle du vilja ta med till Iran från Sverige?”

– Er vänlighet och generositet i att ta emot asylsökanden. Varför säger jag detta? I Iran finns flera miljoner afghaner, flera av dem är födda i Iran efter att deras föräldrar flytt från krig. Men det har aldrig fått papper och tillgång till skolgång. Det finns en hel generation av afghaner i Iran som är analfabeter.”

Ebadi tillstod att hennes organisation Defenders of Human Rights Center, och priserna den och hon personligen har tilldelats, har spelat en viss roll i att stärka kampen för mänskliga rättigheter i Iran, men att det fanns mycket kvar att göra.

Uppmaningar till studenterna

Shirin Ebadi avslutade med två uppmaningar till studenterna:

  • Känner ni en flykting eller invandrare, le mot dem och respektera dem, lär känna dem och se att de är precis som ni. Låt inte politiker bygga murar mellan er!
     
  • Att extremhögern skördar framgångar i Europa beror delvis på att unga inte röstar. Ni tycks inte förstå hur viktig er röst är! Se till att följa nyheterna, i olika nationella och internationella medier, och ta rätt beslut om vem ni ska rösta på.

Läs mer om Shirin Ebadi på wikipedia

Shirin Ebadi

Shirin Ebadi blev 1975 den första kvinnliga domaren i Iran. Efter revolutionen 1979 tvingades hon lämna det arbetet men fortsatte att verka i Iran som jurist och människorättskämpe. Sedan 2009 lever hon i exil i London. Ebadi tilldelades Nobels fredspris 2003, med motiveringen ”Som advokat, domare, föreläsare, författare och aktivist har hennes röst hörts klar och stark i Iran och långt utöver hemlandet. Hon har stått fram med yrkesmässig tyngd, stort mod och hon har trotsat faran”.