Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Håkan Johansson på hearing om civilsamhällets finansiering

Professor Håkan Johansson var inbjuden av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén för att tala på den öppna utfrågningen "Financing of civil society organisations by the EU".
Håkan Johansson, Lunds universitet, talar på en hearing i Bryssel om europeiska finansieringsmodeller för civilsamhälles organisationer
Foto: EESC Social Affairs

Den 6 september deltog professor Håkan Johansson i en hearing i Bryssel om europeiska finansieringsmodeller för civilsamhälles organisationer. Målet med utfrågningen var att lägga fram rekommendationer om reviderade finansförordningar och den framtida fleråriga finansieringsramen efter 2020 som skulle möjliggöra en bättre civil dialog och lättare och mer transparent tillgång till resurser.

Saknas forskning om finansieringsystem

Håkan Johansson deltog i en panel som fokuserade på förhandlingarna runt EUs kommande flerårsbudget, tillsammans med personer från bland annat parlamentet och kommissionen. Johansson visade på betydelsen av EU-medel för Europeiska civilsamhällesorganisationer men pekade på att i svensk kontext är det få organisationer som söker och har EU-medel, och att detta skiljer sig åt mellan olika medlemsländer. Han menade  att det är viktigt att EU fortsätter att fördjupa kunskapen om detta då det saknas systematisk forskning om olika länders finansieringssystem för civilsamhällesorganisationer och den roll som EU spelar. Johansson pekade på relevansen av detta i relation till att regeringar i flera EU-länder försöker styra och begränsa civilsamhällets aktörer genom de pengar som ges till civilsamhällesorganisationer.

 

Senaste artiklar

2017-10-09
Ny bok om vänskapens betydelse
Ny bok om vänskapens betydelse
2017-10-03
Socialarbetare prövas hårt av dubbla roller kring migranter
Socialarbetare prövas hårt av dubbla roller kring migranter
2017-09-29
Forte-miljoner till Socialhögskolan
Forte-miljoner till Socialhögskolan
2017-09-25
Torbjörn Hjort i SvD om socialt hållbar konsumtion
Torbjörn Hjort i SvD om socialt hållbar konsumtion
2017-09-25
Hans Swärd i samtal med Susanna Alakoski
Hans Swärd i samtal med Susanna Alakoski

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg