Socialt arbete: Det civila samhället och frivilligt socialt arbete, 15 hp

SOAN29

Kursen ges på avancerad nivå och vänder sig till dig som vill utveckla och fördjupa dina kunskaper kring socialt arbete i det civila samhället och inom ramen för frivilliga organisationer. Den vänder sig till yrkesverksamma men även till dig som inte är praktiskt involverad i arbetet med dessa frågor men söker fördjupad kunskap om förändringar inom civila samhället och välfärdsarbete.

Kursen syftar till att genom teorier och empiriska exempel ge en fördjupad förståelse för aktuella socialpolitiska förändringsprocesser och hur dessa påverkar villkoren för det sociala arbetet. I fokus står ideella organisationers roller och funktioner i den svenska välfärdsstaten. Frågorna gäller de förväntningar som idag ställs på det civila samhället och frivilligt socialt arbete samt gränsdragningarna mellan offentlig, ideell och privat verksamhet:

• Ser vi en förskjutning från en socialdemokratisk välfärdsmodell i riktning mot en kontinental och/eller liberal modell för ansvarsfördelning och utförande av välfärdstjänster?
  • Vad innebär detta för det sociala arbete som utförs, för socialarbetarna och klienterna och för möjligheterna till inflytande i politiska beslutsprocesser?
Sidansvarig:

Kursansvariga