90-talets anbudskonkurrens i äldreomsorgen : några utvecklingstendenser

Dokumenttyp: Rapport
Förlag: [Publisher information missing]

Abstract english

I Sverige inleddes utvecklingen mot entreprenaddriven äldreomsorg i början av 1990-talet. Sedan dess har antalet äldre som får hjälp av privata utförare blivit allt fler. Fortfarande är det dock en mindre andel av äldreomsorgen som drivs på entreprenad. Entreprenaddriften är en förhållandevis ny företeelse som fått stor massmedial uppmärksamhet genom åren.

De effekter som hittills har kunnat presenteras av entreprenaddriven äldreomsorg i Sverige baseras på erfarenheter på mycket kort sikt. Införandet av anbudskonkurrens är emellertid en process vars effekter uppkommer på sikt både i de verksamheter som upphandlas och bland kommunens övriga utförare. Syftet med denna studie har varit att urskilja dessa s.k. processeffekter till följd av den anbudskonkurrens som infördes i äldreomsorgen i början av 1990-talet. Studien är en fältstudie av sex kommuners erfarenheter av entreprenaddrift.

Rapporten avslutas med några reflektioner kring den framtida utvecklingen.

• Social Work

• ISSN: 1100-4657