Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ulla Melin Emilsson

Ulla Melin Emilsson

Professor i Socialt arbete Psykolog, socionom

Ulla Melin Emilsson

Stratified structural and epistemic aspects of the care manager's discretion : A theoretical approach to social work related to older people's potential relocation to a residential home

Stratifierade strukturella och epistemiska aspekter av biståndshandläggarnas handlingsutrymme och resonemang—en teoretisk infallsvinkel på det sociala arbetet i samband med äldre personers eventuella flytt till ett särskilt boende

Författare

  • Maria Söderberg
  • Agneta Ståhl
  • Ulla Melin Emilsson

Summary, in Swedish

Det övergripande syftet med artikeln är att med hjälp av en teoretisk utgångspunkt beskriva, analysera och försöka förstå varför biståndshandläggarna i sin dagliga yrkesutövning normaliserar en restriktiv hållning när äldre personer överväger en flytt till ett särskilt boende. Medan tidigare forskning i stor utsträckning har uppmärksammat på vilket sätt biståndshandläggarna tillämpar en restriktiv hållning, uppmärksammar den här artikeln omständigheter som möjliggör den. Fokus är på influenser från olika sociologiska nivåer, därigenom ‘stratifierade’, och från två aspekter av hur biståndshandläggarna går tillväga, där ‘strukturella aspekter’ avser val mellan tillåtna alternativ och ‘epistemiska aspekter’ ett praktiskt resonerande under betingelser av obestämdhet. Med denna kombination framträder ett flertal omständigheter som bidrar till den restriktiva hållningen. Därmed inkluderar den teoretiska modellen såväl nivåer som aspekter av biståndshandläggarnas handlingsutrymme och resonemang med formler som utgångspunkter på varje nivå, vilka i ett nästa steg relaterats till flervetenskapliga referenser för att ge praktiken perspektiv. Resultatet visar att den prioritet som ges den hembaserade omsorgen i motsats till omsorgen på särskilda boenden upprepas och bekräftas på varje nivå och dessutom i en växelverkan mellan strukturella och epistemiska aspekter.

Avdelning/ar

  • Socialhögskolan
  • Trafik och väg

Publiceringsår

2015

Språk

Engelska

Sidor

325-339

Publikation/Tidskrift/Serie

European Journal of Social Work

Volym

18

Issue

3

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Routledge

Ämne

  • Sociology

Nyckelord

  • care management
  • institutions/deinstitutionalization
  • older people
  • participation/citizenship

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1369-1457