Socialt arbete: Vetenskapsteori, metod och analys, 15 hp

SOAN55
Hur kan vi skaffa oss kunskap om socialt arbete? Vilka forskningsmetoder är användbara? Hur hänger forskningsfråga, metodval och analys ihop? Denna kurs är framtagen speciellt för forskning om och analyser av frågor som är relevanta för socialt arbete och syftar till att ge deltagarna en bred och praktisk kunskap om olika metoders för- och nackdelar.

Kursen består av tre moment där det första handlar om kvantitativa metoder, det andra av om kvalitativa metoder och det tredje utgör en fördjupning i valfri metod som baseras på en självständigt formulerad problemställning.

De första två momenten inleds med metodologisk förankring i vetenskapsteoretiska traditioner, deras historik och utveckling.

Kursen lägger vikt vid tillämpning av olika metoder, tolkning och analys av olika typer av datamaterial, samt kritisk granskning av metodernas förtjänster och begränsningar.

Sidansvarig:

Kursansvariga