Perspektiv på sociala problem och interventioner, 15 hp

SOPA43

Denna kurs ingår i fjärde terminens studier, första delen av terminen.

Kursen syftar till att ge förståelse för definitioner, konstruktioner och förekomst av sociala problem, det sociala arbetets interventioner samt förklaringsmodeller. I kursen ingår också ett fördjupande självständigt arbete.

Kursen är en sammanhållen kurs. Kursen vidareutvecklar teman som tagits upp under socionomprogrammets tidigare terminer. Den inleds med en problematisering av begreppen sociala problem. Därefter fokuseras olika problemområden för socialt arbete. De lyfts fram och analyseras tillsammans med kunskap om arbetsmetoder och interventioner. Här belyses exempelvis arbetslöshet, fattigdom, missbruksproblematik samt fysisk och psykisk ohälsa.

Efter undervisning om vetenskapliga metoder arbetar studenterna med att insamla och bearbeta material till självständiga fördjupningar inom valda områden. Kursen avslutas med diskussioner och ger på så sätt möjlighet till fördjupad reflektion.

Sidansvarig:

Kursföreståndare