Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symtom som snuva, hosta eller feber att stanna hemma och avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Även om du bara känner dig lite sjuk ska du avstå från att röra dig på universitetsområdet. - Klicka här för att dölja meddelandetFolkhälsomyndighetenuppmanarallamedsymtomsomsnuva,hostaellerfeberattstannahemmaochavståsocialakontaktersomriskerarattspridasmitta.Ävenomdubarakännerdiglitesjukskaduavståfrånattröradigpåuniversitetsområdet.

A Swedish culture of advocacy? Civil society organisations’ strategies for political influence

Författare:
  • Malin Arvidson
  • Roberto Scaramuzzino
  • Håkan Johansson
  • Anna Meeuwisse
Publiceringsår: 2018
Språk: Svenska
Sidor: 341-364
Publikation/Tidskrift/Serie: Sociologisk Forskning
Volym: 55
Nummer: 2-3
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Sveriges Sociologförbund

Abstract english

This article sets out to identify a culture of advocacy that has come to characterise Swedish civil society, formed around a long-standing tradition of close and cordial relations between civil society organisations, popular movements, and state and government officials. We argue that Swedish civil society organisations (CSOs) have been allowed to voice critique against public actors and policies and are expected to do so. Based on a large survey of Swedish CSOs, this study contributes unique data on what type of advocacy strategies CSOs practise, and the range of advocacy strategies that organisations employ. The analysis also explores norm-breaking behaviour, such as holding back criticism of public authorities. The results reveal a complex picture of a culture of advocacy: we find patterns of intense political activity among organisations that admit they hold back in their criticism of public authorities and the use of a wide range of advocacy strategies. The article contributes to and challenges established advocacy research and analyses established patterns of organisations’ advocacy activities with the symbolic acts of breaking norms, as an analytical approach for the study of advocacy strategies in general and advocacy culture in particular.

• Sociology
  • advocacy strategies
  • political influence
  • critical voice function