Äldreomsorgens problem kan hänga ihop med dagens finansieringsmodell

I den senaste Research Reports in Social Work uppmärksammar Per Gunnar Edebalk hur olika problem inom äldreomsorgen kan ha hängt samman med hur den i dagsläget finansieras.
Research Reports in Social Work

I rapporten åskådliggör professor Per Gunnar Edebalk med några exempel hur resonemangen sett ut kring ett eventuellt införande av en äldreomsorgsförsäkring i Sverige.

Sedan mitten av 1990-talet har frågan om en äldreomsorgsförsäkring debatterats i Sverige. En sådan försäkring har tänkt att ersätta eller eventuellt komplettera den nuvarande skattefinansierade äldreomsorgen. Frågan diskuterades med särskild intensitet runt åren 2000, 2010 och några år därefter. I debatterna framfördes olika förslag – ofta i form av idéer på en äldreomsorgsförsäkring. Inte minst anfördes hur fördelaktig en sådan försäkring skulle vara. I debatten saknades dock inte kritiker.

Edebalk menar att debatten om äldreomsorgen tycks numera ha avstannat och ett syfte med rapporten är därför att ge ett underlag till en fortsatt debatt i ämnet.

Läs hela rapporten här:

Äldreomsorgsförsäkring - ett svårfångat alternativ: Några nedslag i den svenska debatten