Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Äldreomsorgens problem kan hänga ihop med dagens finansieringsmodell

Research Reports in Social Work

I den senaste Research Reports in Social Work uppmärksammar Per Gunnar Edebalk hur olika problem inom äldreomsorgen kan ha hängt samman med hur den i dagsläget finansieras.

I rapporten åskådliggör professor Per Gunnar Edebalk med några exempel hur resonemangen sett ut kring ett eventuellt införande av en äldreomsorgsförsäkring i Sverige.

Sedan mitten av 1990-talet har frågan om en äldreomsorgsförsäkring debatterats i Sverige. En sådan försäkring har tänkt att ersätta eller eventuellt komplettera den nuvarande skattefinansierade äldreomsorgen. Frågan diskuterades med särskild intensitet runt åren 2000, 2010 och några år därefter. I debatterna framfördes olika förslag – ofta i form av idéer på en äldreomsorgsförsäkring. Inte minst anfördes hur fördelaktig en sådan försäkring skulle vara. I debatten saknades dock inte kritiker.

Edebalk menar att debatten om äldreomsorgen tycks numera ha avstannat och ett syfte med rapporten är därför att ge ett underlag till en fortsatt debatt i ämnet.

Läs hela rapporten här:

Äldreomsorgsförsäkring - ett svårfångat alternativ: Några nedslag i den svenska debatten