Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Brottsofferjourernas uppkomst och utveckling

En ny rapport från Socialhögskolans skriftserie Research Reports in Social Work handlar om Brottsofferjourernas Riksförbund formerats, upprätthållits och funnit en plats i relation till stat och politik.

Brottsofferjourernas Riksförbunds bildades 1988 och Carina Gallo och Kerstin Svensson har inom ramen av projektet ”Brottsofferjourernas Riksförbund – formering, frågor och fokus”, som finansierats av Brottsofferfonden, studerat hur organisationens roll och inriktning har utvecklats från 1988 fram till 2013.

Kerstin Svensson och Carina Gallo
Forskarna har tittat exempelvis på vilka sociala och politiska rörelser som haft betydelse, hur riksförbundet har beskrivit offer och gärningspersoner, och vad som har lett till diskussioner och debatter inom riksförbundet, t.ex. enskilda fall eller domar, politiska diskussioner eller nya forskningsresultat.

De skriver: ”Utvecklingen av Brottsofferjourernas riksförbund kan ses som en produkt av den samhällsutveckling som skett under de 30 år som organisationen nu funnits. Samtidigt måste man se till att organisationen inte bara 'blev till'. Den drevs fram genom intensivt, engagerat och målmedvetet arbete. Styrkan hos de första entreprenörerna har haft stor betydelse.”

Mer information

Läs hela rapporten här: http://portal.research.lu.se/portal/sv/publications/en-organisation-med…

Carina Gallo: cgallo [at] sfsu [dot] edu

Kerstin Svensson: kerstin [dot] svensson [at] soch [dot] lu [dot] se