Europeiskt möte öppnar upp för fler samarbeten

Ett nytt samarbete ska bygga fler broar mellan yrkesverksamma socialarbetare, brukare, forskare och lärare i socialt arbete. Detta framkom när representanter från den europeiska paraplyorganisation ENSACT träffades vid Socialhögskolan i Lund i oktober.
ENSACT-möte 15 oktober 2018. Foto: Patrik Hekkala

Under mötet bestämde organisationerna i ENSACT att de ska skapa ett nytt samarbete och att den nuvarande paraplyorganisationen ska läggas ner.

Det nya samarbetet ska enligt mötesdeltagarna fokusera på att minska skillnaderna mellan teoretiskt socialt arbete och praktiskt socialt arbete, samt mellan yrkesverksamma socialarbetare och brukare.

Under mötet lyftes också tankar om att det nya samarbetet ska främja mänskliga rättigheter och att det är meningsfullt att minska skillnaderna på en europeisk nivå och mellan yrken. Detta skulle kunna öppna upp för fler och nya typer av aktiviteter inom socialt arbete i Europa.

Organisationerna i den europeiska paraplyorganisation ENSACT har sedan 2007 samarbetat för att lyfta mänskliga rättigheter inom utbildningar i socialt arbete och socialpolitik. Syftet med samarbetet har varit att skapa lösningar som ryms på både lokal och regionalnivå i Europa.

Deltagare: