Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fler robotar i socialtjänsten – tjänster dras in

Lupita Svensson. Foto: Peter Frodin, Lunds universitet
Lupita Svensson. Foto: Peter Frodin, Lunds universitet

NY FORSKNING Allt fler kommuner låter nu robotar handlägga försörjningsstöd inom socialtjänsten. Robotarna kan jobba dubbelt så effektivt och har i vissa fall ersatt mänskliga handläggare, visar en ny studie från Socialhögskolan vid Lunds universitet.

I dag har 16 kommuner automatiserat handläggningen av försörjningsstöd, som tidigare kallades socialbidrag, berättar Lupita Svensson som är lektor i socialt arbete vid Lunds universitet. Hon är den som har gjort studien på uppdrag av Akademikerförbundet SSR.
Även om det endast är några procent av alla kommuner menar hon att utvecklingen går väldigt fort.
– Om det fortsätter i samma takt kommer det ta ett par år innan alla kommuner har robotiserat på det här viset, säger hon i en intervju med Ekot, Sveriges Radio den 19 november 2019.

Läs mer och lyssna på en intervju med Lupita Svensson i Ekots sändning från den 19 november 2019