Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Forskare presenterade i Italien

Den 29 oktober var Anna Meeuwisse och Roberto Scaramuzzino i Rom för att presentera resultat från en stor enkätundersökning riktad till italienska socialarbetare. Enkäten har sitt ursprung i ett projekt som drevs på Socialhögskolan mellan 2005 och 2008: ‘Kommunalt individinriktat socialt arbete i fyra nordiska huvudstadsområden’ (FAS 2005-2008).
Meeuwisse och Scaramuzzino

Enkäten handlar om socialarbetares arbetsvillkor, om deras syn på socialpolitiken och det sociala arbetet i det egna landet samt deras syn på fattigdom och dess orsaker. Efter att i samarbete med Helsingfors universitet ha genomförts i Sverige, Danmark, Finland och Norge kunde enkäten med hjälp av organisationen Consiglio Nazionale Ordine degli assistenti sociali (CNOAS som organiserar socialarbetare i Italien) och universitetet i Genoa också replikeras i Italien 2012. 

Meeuwisse och Scaramuzzino var inbjudna av italienska regeringen, mer specifikt av Departementet för familjepolitik. Förutom flera inbjudna politiker deltog representanter för fackförbund, professionerna och den ideella sektorn. Presentationen ledde till viss uppmärksamhet i italiensk media inklusive ett reportage i ett av de största nyhetsprogrammen (TG1). Vad som uppmärksammades var bl.a. att trots att socialarbetare har en avgörande roll i välfärdssystemet och i implementeringen av socialpolitiken kommer de sällan till tals i fråga om förändringar i välfärden.

Meeuwisse och Scaramuzzino kommer att fortsätta arbeta med detta material och en rapport (på italienska) kommer att ges ut av CNOAS till våren.

Läs mer om eventet (på italienska)

Senaste artiklar

2017-12-07
Lediga doktorandtjänster
Lediga doktorandtjänster
2017-12-05
Nya utbildningsmoment om socialt arbete och digitalisering
Nya utbildningsmoment om socialt arbete och digitalisering
2017-11-30
Andra plats i Socionom-SM till Daniella Horvat och Kent Håkansson
Andra plats i Socionom-SM till Daniella Horvat och Kent Håkansson
2017-11-30
Tredje pris i Socionom-SM till Medina Mesic och Arbnora Alija
Tredje pris i Socionom-SM till Medina Mesic och Arbnora Alija
2017-11-22
Populära nätkurser tillbaka
Populära nätkurser tillbaka

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg