Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskning om ASI uppmärksammas

I en artikel med rubriken "Utvärdering stjäl tid från klienternna"  i det senaste numret av tidningen Social Qrage uppmärksammas forskning av Elizabeth Martinell Barfoed och Katarina Jacobsson. De har studerat hur socialarbetare använder den intervjubaserade bedömningsmetoden ASI. Metoden används för utredning och uppföljning, och även som underlag för planering och utveckling av vård och behandlingsinsatser, främst för vuxna personer med missbruks- eller missbruksrelaterade problem. Deras undersökning visade att intervjun ofta blev ett stelbent möte där man "försökte få svaren att på något vis passa in i kryssalternativen på blanketten".

Elizabeth Martinell Barfoed säger i artikeln: "Berättelsen är grunden i det sociala arbetet. Med den standardiserade metoden får vi fram den standardiserade människan. Det som är så sammansatt med en individ kommer inte fram".

Läs hela artikeln i det senaste numret av Social Qrage.

Läs Elizabeths artikel Standardiserad interaktion - en utmaning för socialt arbete i Socialvetenskaplig tidskrift.

Läs Elizabeth och Katarinas artikel Moving from ‘gut feeling’ to ‘pure facts’: Launching the ASI interview as part of in-service training for social workers i tidskriften Nordic Social Work Research.

Läs mer om ASI.