Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Håkan Johansson på hearing om civilsamhällets finansiering

Professor Håkan Johansson var inbjuden av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén för att tala på den öppna utfrågningen "Financing of civil society organisations by the EU".
Håkan Johansson, Lunds universitet, talar på en hearing i Bryssel om europeiska finansieringsmodeller för civilsamhälles organisationer
Foto: EESC Social Affairs

Den 6 september deltog professor Håkan Johansson i en hearing i Bryssel om europeiska finansieringsmodeller för civilsamhälles organisationer. Målet med utfrågningen var att lägga fram rekommendationer om reviderade finansförordningar och den framtida fleråriga finansieringsramen efter 2020 som skulle möjliggöra en bättre civil dialog och lättare och mer transparent tillgång till resurser.

Saknas forskning om finansieringsystem

Håkan Johansson deltog i en panel som fokuserade på förhandlingarna runt EUs kommande flerårsbudget, tillsammans med personer från bland annat parlamentet och kommissionen. Johansson visade på betydelsen av EU-medel för Europeiska civilsamhällesorganisationer men pekade på att i svensk kontext är det få organisationer som söker och har EU-medel, och att detta skiljer sig åt mellan olika medlemsländer. Han menade  att det är viktigt att EU fortsätter att fördjupa kunskapen om detta då det saknas systematisk forskning om olika länders finansieringssystem för civilsamhällesorganisationer och den roll som EU spelar. Johansson pekade på relevansen av detta i relation till att regeringar i flera EU-länder försöker styra och begränsa civilsamhällets aktörer genom de pengar som ges till civilsamhällesorganisationer.

 

Senaste artiklar

2018-04-20
Fokus på nationalistiska aktörer i Sydasien
Fokus på nationalistiska aktörer i Sydasien
2018-04-18
Roberto Scaramuzzino om civilsamhälle och integrationsarbete
Roberto Scaramuzzino om civilsamhälle och integrationsarbete
2018-04-12
Behandlingsfamilj mer effektivt än institution
Behandlingsfamilj mer effektivt än institution
2018-04-11
Utvärdering av hemlöshetsarbete i Helsingborg klar
Utvärdering av hemlöshetsarbete i Helsingborg klar
2018-03-23
Palmecitat och en praktiker som intervjuar sig själv
Palmecitat och en praktiker som intervjuar sig själv

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg