Motsägelsefullt beslut att välja bort mammografi

Var femte kvinna som erbjuds att göra mammografi väljer att inte göra det trots att screening ökar möjligheten att upptäcka eventuell cancer i tid. Frågan är varför. I en ny avhandling vid Lunds universitet undersöker Åsa Ritenius Manjer de bakomliggande orsakerna till det motsägelsefulla beslutet.
Åsa Ritenius Manjer. Foto: Jonas Andersson

– Det är inte alla som enbart ser det medicinska värdet av undersökningen, utan även personliga överväganden och förutsättningar spelar in. Kvinnor uppfattar sina egna möjligheter på olika sätt. Man vet att det är bra att undersöka sig, men olika faktorer i livet gör att man ändå väljer att avstå, säger Åsa Ritenius Manjer, nybliven doktor i socialt arbete.

Läs mer på: http://www.lu.se/article/motsagelsefullt-beslut-att-valja-bort-mammografi

2018-02-13
Stora skillnader i äldreomsorgen
2018-02-06