Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ny inramning av etniska äldreboenden från behov till livsstil

Nya perspektiv har framkommit när det gäller hur etniska äldreboenden beskrivs i massmedia. Finska, spanska och arabiska äldreboenden har tidigare ramats in som en fråga om att tillgodose språkliga behov och kulturella vanor. På senare tid har denna inramning också börjat handla om att välja boenden utifrån livsstil, tillsammans med äldreboenden med hotellkoncept, sport- och spaprofil och kulturinriktning. Denna nya inramning kan leda till att bilden av äldre invandrare som problemkategori tonas ned. Samtidigt kan den rättfärdiga social ojämlikhet. Det visar en studie gjord av forskare vid Socialhögskolan och som publicerats i senaste numret av European Journal of Social Work.

Artikeln Äldreboenden med etnisk profil i Sverige – från kultur till livsstil är skriven av forskarna Håkan Jönson och Tove Harnett vid Socialhögskolan samt Magnus Nilsson vid Göterborgs universitet.  Den handlar om massmediala presentationer av etniskt profilerade äldreboenden.

Fram till 2007 framställdes etniska boenden som en lösning på problem som handlar om språk och kultur. I massmedia beskrevs personer som invandrat till Sverige som en grupp som inte kunde svenska och som ville äta annan slags mat och fira andra slags högtider. Etniskt profilerade äldreboenden framställdes som en lösning på detta ”problem”.

Artikeln visar att det under de senaste tio åren har kommit fram ett helt annat problemperspektiv.

Idag beskrivs etniskt profilerade äldreboenden som en profil bland andra och likt äldreboenden med kulturprofil, sport- och spa-profil och hotellkoncept. Forskarna menar att etniska boenden därmed ramas in som en allmän fråga om livsstil och valfrihet, där det handlar om att välja boende utifrån den livsstil som passar bäst.

Detta kan leda till att bilden av äldre invandrare som problemkategori tonas ned. Samtidigt öppnar denna inramning upp för att val utifrån livsstil kan rättfärdiga social ojämlikhet som baseras på klasstillhörighet. Forskarna ställer därför frågan: Är det ett behov och en livsstil att bo på hotell och därmed kunna välja att flytta in på ett äldreboende med hotellkoncept?

Artikeln hittas i sin helhet här: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13691457.2017.1288087

 

Senaste artiklar

2017-12-07
Lediga doktorandtjänster
Lediga doktorandtjänster
2017-12-05
Nya utbildningsmoment om socialt arbete och digitalisering
Nya utbildningsmoment om socialt arbete och digitalisering
2017-11-30
Andra plats i Socionom-SM till Daniella Horvat och Kent Håkansson
Andra plats i Socionom-SM till Daniella Horvat och Kent Håkansson
2017-11-30
Tredje pris i Socionom-SM till Medina Mesic och Arbnora Alija
Tredje pris i Socionom-SM till Medina Mesic och Arbnora Alija
2017-11-22
Populära nätkurser tillbaka
Populära nätkurser tillbaka

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg