Ny rapport om hur pensionsinformation begripliggörs bland migranter

Forskningsprojektet i Helsingborg skapade nya kontaktytor mellan kommande pensionärer och olika aktörer.
Orangea kuvert

Rapporten "Begriplig pensionsinformation för dem med små inkomster. En rapport från ett projekt om hur pensionsinformation begripliggörs bland migranter i Helsingborg" är skriven av universitetslektorerna Lars Harrysson och Erika Werner.

1. Vad är bakgrunden till er rapport?

Vid Erikas disputation lyftes det fram att den ansatsen skulle vara mycket intressant att använda i relation till immigrantgruppen med kort tid på svensk arbetsmarknad, d.v.s. med risk för låga offentliga pensioner. Vi genomförde därför undersökningen utifrån att försöka greppa hur information om pensionering begripliggörs i den gruppen.

2. Vad är den viktigaste slutsatsen?

En är att det är svårt att informera om pensionssystemet som försäkring när de som behöver information ser frågan som en om försörjning. De människor vi mött och talat med om deras pensionsförberedelser är kunniga om försörjning, men inte om pensioner. En annan är att det bland de aktörer vi träffat fanns stor välvilja, men litet utbyte. Projektet ledde delvis till att nya kontaktytor skapades såväl mellan aktörer som mellan aktörer och kommande pensionärer. En tredje att lyckosamheten i det svenska "pensionsprojektet" är helt bundet till lyckosamheten i att undvika utanförskap bland de som ska tjäna in sina pensionsrättigheter.

3. Kommer ni att jobba vidare med materialet?

Två nya projekt springer ur detta. Dels ett som fortsätter på spåret av förberedelser och mötet med strukturella hinder. Dels ett som fångar upp frågan om muslimska kvinnor och mäns syn på sitt möte med äldreomsorgen. Det senare inleds redan i vår med stöd av Ribbingska minnesfonden.

Hela rapporten finns tillgänglig här.

2017-12-07
Lediga doktorandtjänster
2017-12-05
Nya utbildningsmoment om socialt arbete och digitalisering