Politikerna ger ett svårförståeligt vallöfte om äldreomsorgen

Ska en 85-åring ska ha rätt till äldreboende oavsett behov och utan prövning? Och ska en relativt pigg 85-åring prioriteras när multisjuka 80-åringar inte får plats? Det undrar professor Håkan Jönson i ett debattinlägg i samband med att flera partier vill införa en garanti om att äldre över 85 år ska ha rätt att flytta till äldreboende.

I den politiska diskussionen om äldreomsorgen vill olika partier både på lokal och riksnivå införa en garanti om att äldre över 85 år ska ha rätt att flytta till ett äldreboende. Det är ett svårförståeligt vallöfte skriver Håkan Jönson, professor i socialt arbete i Sydsvenskan.

Det som framför allt är förvirrande är att garantierna ofta handlar om både äldreboende, trygghetsboende och seniorboende. De är tre helt olika boendeformer och de två sistnämnda kan man knappast garantera. De är delar av den vanliga bostadsmarknaden och inget som kommunerna kan ge människor rätt att flytta in i.

Håkan Jönson menar att det också blir svårt när seniorboenden inkluderas i den garanti som utlovas.

Det finns ingen enhetlig definition av vad seniorboende är, men oftast är det till för människor som fyllt 55 år och brukar ses som en boendeform för pigga och friska pensionärer. Ingen politiker kan bestämma att en enskild person ska få en bostad i ett seniorboende.

Istället borde politikerna lova att bygga fler olika typer av boenden för att lösa omfattande brister och köer inom äldreomsorgen och även skicka signaler till biståndshandläggarna att sänka ribban för vad som krävs för att komma till äldreboende, skriver Håkan Jönson.

Håkan Jönson avslutar sitt debattinlägg med att fråga politikerna:

När det gäller äldreboendegarantier måste väljarna få veta två saker: vad garanteras och vilka konsekvenser får garantierna för dem som är under 85 år? Ord som lova och garantera betyder något. Vad betyder de i detta sammanhang?

Läs hela debattinlägget i Sydsvenskan.