Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Rapport: Motvilja till dokumentering på vårdcentraler

Katarina Jacobsson, professor vid Socialhögskolan, har tillsammans med Joakim Thelander från Högskolan Kristianstad skrivit rapporten " Den motvillige administratören. Om pappersgöra och datorjobb på vårdcentralen". Rapporten tar en etnografisk och kunskapssociologisk ansatts och analyserar dokumenteringspraktiker vid tre vårdcentraler i Skåne genom intervjuer och observationer.
Den motvillige administratören. Om pappersgöra och datorjobb på vårdcentralen

Vad har ni undersökt?
– Vi har följt läkare, sjuksköterskor, administratörer m.m. på ett antal vårdcentraler för att se vad de ägnar sig åt i det vardagliga arbetet. Vi har särskilt intresserat oss för pappersgöra och datoranvändning: hur personalen hanterar journalanteckningar, skriver remisser, registrerar uppgifter och mycket annat, säger Katarina Jacobsson.

Vad är bakgrunden till rapporten?
– Det är en delrapport inom det treåriga projektet "Blanketter, formulär och pappersgöra – expanderande dokumenteringspraktiker i sjukvård och socialtjänst" som finansieras av RJ. Projektets syfte är ytterst att jämföra två fält – det medicinska och det sociala arbetets fält – som båda omfattas av ökande redovisningskrav under generella påbud om ökad kvalitet, effektivitet och säkerhet. Ytterligare medarbetare i projektet är Elizabeth Martinell Barfoed, Teres Hjärpe och Lisa Carlstedt, säger Katarina Jacobsson.

Vad går det att dra för slutsatser från det ni undersökt?
– Som titeln på rapporten antyder (och tidigare studier) finns det en ganska utbredd motvilja till dokumentering på vårdcentralerna – inte minst tycks det finnas förväntan om att man bör vara kritisk till en stor administrationsbörda. Samtidigt är det inte all dokumentering som ifrågasätts. Det är den "onödiga" och den "orimliga" dokumentationen som kritiseras. Vad som betraktas som onödig, för omfattande eller för knapphändig dokumentering är inte givet utan varierar med både yrkesperspektiv och situation. På så vis är pappersgörat föremål för kontinuerliga förhandlingar och en källa till frustration och engagemang. Det är alltså inte bara det faktiska dikterandet, skrivandet, klickandet och sorterandet som är tidskrävande – även som samtalsämne är pappersgöra socialt och emotionellt uppslukande, säger Katarina Jacobsson.

Kommer ni jobba vidare med materialet?
– Absolut! Vi jobbar för fullt med både ytterligare materialinsamling och publikationer av olika slag. Närmast står analyser av hur det går till när avvikelserapporter formuleras, hur socialtjänstens vardagsskrivande ser ut och hur kvalitetsmätningar blir till. Ytterst söker vi förstå hur trender i tiden – ofta lanserade i form av påbud från Socialtjänsten och SKL – kommer till uttryck i det vardagliga arbetet, vad det gör för de professionella såväl som för klienter och patienter, säger Katarina Jacobsson.

Här hittar du rapporten i sin helhet.

Senaste artiklar

2017-12-07
Lediga doktorandtjänster
Lediga doktorandtjänster
2017-12-05
Nya utbildningsmoment om socialt arbete och digitalisering
Nya utbildningsmoment om socialt arbete och digitalisering
2017-11-30
Andra plats i Socionom-SM till Daniella Horvat och Kent Håkansson
Andra plats i Socionom-SM till Daniella Horvat och Kent Håkansson
2017-11-30
Tredje pris i Socionom-SM till Medina Mesic och Arbnora Alija
Tredje pris i Socionom-SM till Medina Mesic och Arbnora Alija
2017-11-22
Populära nätkurser tillbaka
Populära nätkurser tillbaka

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg