”Socialtjänstlagen har blivit som ett lapptäcke”

I senaste numret av tidningen Omtanke intervjuas Lupita Svensson, jurist och lektor vid Socialhögskolan, om socialtjänstlagen och socionomrollen.

Lupita Svensson på omslaget till tidnignen Omsorg
I ett långt samtal resonerar Lupita Svensson om utvecklingen av socialtjänstlagen och de mer komplexa omständigheter som socialarbetare möter idag.

”SoL har gått från att vara en värdebaserad lagstiftning som skyddade individens rättigheter, till att det indirekt har skapats ett system där ekonomi och juridik styr”.

Om villkorade bidrag och ökade krav på individen påpekar hon:

”Det finns till och med rättsfall som stärker individens rätt att få bidrag utan motkrav, där det är tydligt att man inte får sätta upp villkor. Trots detta fortsätter många kommuner att villkora utbetalningar med behandlingskrav och dylikt.”

Lupita Svensson vill också skapa fler kontaktytor mellan forskningen och professionen: ”[socialarbetare] måste hitta de där små luckorna och skapa tid för att kontakta andra, bjuda in debattörer, forskare, med flera för att skapa en debatt om hur vi vill att framtidens socialarbetare ska se ut.”

Läs hela intervjun här.

Tdningen Omtanke ges ut av SSIL -  För vård och omsorg.

2018-04-20
Fokus på nationalistiska aktörer i Sydasien
2018-04-18
Roberto Scaramuzzino om civilsamhälle och integrationsarbete