Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Studenter tillfrågas i projekt om utbildning och flyktingmottagande

Hur har universiteten anpassat sig och vad gör de för att bidra till lösningar på flyktingsituationen i Europa? Detta ska Socialhögskolans Norma Montesino, Christel Avendal och Carolin Schütze undersöka i ett europeiskt samarbetsprojekt. Det första steget är att prata med socionomstudenter, om attityder, föreställningar och förväntningar på den egna utbildningen.
Forskarna i projektet Refugium

Projektet utgår från idén att utbildningsinstitutioner bör spela en mer aktiv roll i pågående samhällsförändringar. Forskarna hoppas att projektet ska resultera i utvecklingen av undervisningsmaterial och metoder som kommer att främja en bättre förståelse för flyktingmigration i Europa idag och därmed bidra till att stävja rasism och främlingsfientlighet.

Det EU-finansierade projektet leds av forskare vid Universitetet i Murcia, Spanien och förutom Lund deltar även universitetet i Portugal och Italien.

­– Det är intressant att det är just dessa länder som samarbetar. De har spelat olika roller i den pågående flyktingmigrationen. Portugal och Spanien till exempel, de tar knappt emot några flyktingar, säger Norma Montesino, som leder projektet vid Socialhögskolan.

 I Lund kommer första delen av arbetet att utgöras av en enkätstudie samt gruppintervjuer med studenter på socionomprogrammet. Forskarna vill ta reda på hur unga studenter uppfattar att samhället hanterar flyktingmottagandet och hur de själva resonerar kring detta.

– Vårt delprojekt kommer bara att fokusera på utbildningen i socialt arbete, medan man i de andra länderna även tittar på gymnasiet och andra universitetsutbildningar. Det är viktigt att undersöka vad studenterna har att tillföra. Våra studenter har erfarenheter av arbete med nyanlända flyktingar och har egna funderingar kring utbildningens innehåll, säger Norma Montesino.

I juni 2017 kommer första delrapporten från Socialhögskolans forskare och nästa år hålls ett möte med alla de europeiska forskarna i Lund. Projektet påbörjades i september 2016 och kommer att pågå till augusti 2019.

 

Läs mer om projektet: Refugium: building shelter cities and a new welcoming culture. Links between European universities and schools in Human Rights.

Senaste artiklar

2017-12-07
Lediga doktorandtjänster
Lediga doktorandtjänster
2017-12-05
Nya utbildningsmoment om socialt arbete och digitalisering
Nya utbildningsmoment om socialt arbete och digitalisering
2017-11-30
Andra plats i Socionom-SM till Daniella Horvat och Kent Håkansson
Andra plats i Socionom-SM till Daniella Horvat och Kent Håkansson
2017-11-30
Tredje pris i Socionom-SM till Medina Mesic och Arbnora Alija
Tredje pris i Socionom-SM till Medina Mesic och Arbnora Alija
2017-11-22
Populära nätkurser tillbaka
Populära nätkurser tillbaka

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg