Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny forskningssatsning på innovation i offentlig sektor

Foto, människor som skyndar fram på trottoar. Copyright: Pixabay.

Under det senaste decenniet har intresset för innovation i offentlig sektor ökat dramatiskt. Med nya stora samhällsutmaningar och begränsade resurser blir innovationsarbete en viktig nyckel för vägen framåt. Som den första i sitt slag i Sverige startar nu en forskningshubb på Campus Helsingborg för att samla spetskompetens inom ämnet. Socialhögskolans Marcus Knutagård är projektledare.

Satsningen har namnet Centrum för innovation i offentlig sektor/Centre for Public Sector Innovation och målet är att skapa en ”hubb” för forskare som ska arbeta med forskning, uppdragsutbildning och samverkan med fokus på innovation i offentlig sektor.

– Idag finns det flera enskilda forskare på Lunds universitet som fokuserar på innovation i offentlig sektor, men det har saknats en gemensam miljö. Det här ger möjligheter till nya samarbeten och forskningsinsatser, säger Marcus Knutagård, docent vid Socialhögskolan och projektledare för forskningshubben.

Den fysiska placeringen och organisationen kommer att finnas på Campus Helsingborg och samarbete kommer ske med organisationer både nationellt och internationellt. Etableringen görs i nära samarbete med Helsingborgs Stad.

– Genom den här satsningen får Campus Helsingborg en ny och dynamisk miljö inom innovationsforskning och är ett gott exempel på hur forskning och utbildning kommer till nytta i samhället, säger Charlotta Johnsson, rektor på Campus Helsingborg.

Den offentliga sektorn innefattar hälso- och sjukvård, omsorg, utbildning, rättsväsen, försvarsmakt, kollektivtrafik och infrastruktur - områden som står inför komplexa utmaningar. I takt med att kraven från medborgarna ökar och resurserna minskar brukar innovationsarbete lyftas fram som en strategi för att hitta de lösningar som krävs.

– I Helsingborgs stad är innovationsarbete centralt och ett stärkt samarbete med Campus Helsingborg innebär att vi ytterligare kan hämta in kunskap och kompetens som gynnar invånarna i staden, säger Lisa Olsson, innovation- och transformationschef i Helsingborgs stad.

Den nya satsningen kommer ingå i Centre for Innovation Research (CIRCLE), en etablerad och internationellt erkänd verksamhet på Lunds universitet som samlar forskare med fokus på innovationsforskning i bred bemärkelse och består av olika tematiseringar. Forskarna som är med och startar upp hubben är Marcus Knutagård (Socialhögskolan), Marja Åkerström (Institutionen för strategisk kommunikation), Katja Lindqvist (Institutionen för tjänstevetenskap) och Markus Grillitsch (Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi).

Läs mer om Centrum för innovation i offentlig sektor på CIRCLE’s webbplats: www.circle.lu.se/research/public-sector-innovation/

Kontaktinformation:

Marcus Knutagård, docent vid Socialhögskolan, Lunds universitet
E-post: marcus [dot] knutagard [at] soch [dot] lu [dot] se (marcus[dot]knutagard[at]soch[dot]lu[dot]se)
Telefon: +46 46 222 93 84