Christel_Avendal

Heightened everydayness : Young people in rural Sweden doing everyday life

• Christel Avendal

Summary, in Swedish

I avhandlingen skildras vardagslivet hos en grupp unga som bor på landsbygden. Medan vardagen i regel ses som grå och trist visar avhandlingen hur unga gör den till något särskilt, meningsfullt och roligt, hur de gör förhöjd vardaglighet. Genom att studera ungas vardagsliv med etnografiska metoder och teoretisk nyfikenhet når studien kunskap bortom de problembeskrivningar som vanligtvis skildrar såväl unga som landsbygderna.

Avhandlingen visar hur unga gör förhöjd vardaglighet genom utfärder i vardagens vidgade rum, genom att skapa och bemästra osäkra situationer samt genom sällskap och samvaro med människor, djur och prylar. Kunskaper och lärande framträder som en genomgripande dimension av förhöjd vardaglighet, och ofta förbisedda vardagskunskaper uppmärksammas. Avhandlingen lyfter fram värdet av det invanda och alldagliga och visar på behovet av att socialt arbete och liknande praktikområden uppmärksammar vardagslivet och förhöjd vardaglighet.

Avdelning/ar

• Socialhögskolan

Publiceringsår

2021-05-18