Vardagens kontraktualisering - Om individuella genomförandeplaner i äldreomsorgen

Temanummer: Likvärdighet och äldreomsorg
Författare:
  • David Hedlund
Publiceringsår: 2014
Språk: Engelska
Sidor: 285-309
Publikation/Tidskrift/Serie: Socialvetenskaplig tidskrift
Volym: 21
Nummer: 3-4
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Forsa

Abstract english

The aim of the study has been to theorize and investigate the phenomenon of individual plans in eldercare. The article uses a literature-based historical outlook and empirical data in order to study the underlying intentions and practice in the type of individual care plans that are used in contemporary eldercare. The main empirical material consisting of 869 individual care plans was collected and analysed through a mixed method design of qualitative and quantitative content analysis. A review of the literature reveals that individual plans have been used in several societal contexts to organize the care of the elderly but this is scarcely highlighted in the research. It is also evident that individual plans in all of the societal contexts have features of a planning, juridical and documenting contract between the individual and the care provider that is similar to the idea of a societal contract. Perceived as societal contract, the contemporary form of individual care plans is revealed as a practice that is highly varied. It is concluded that the underlying intentions of the individual care plans attempt to contract the organization of care in everyday life but that the practice expressed in the plans is a loosely coupled element not corresponding to the practice in the actual care. It is further concluded that further study is needed of the underlying administrative ideational intentions and the capabilities and limitations they constitute for documents in social work.

• Nursing
  • Genomförandeplan