Hållbara europeiska välfärdssamhällen

Nya samband mellan välfärd och klimatpolitik
Välfärdsreformer är en aktuell fråga i de flesta europeiska länder. Förändringar är nödvändiga för att säkerställa välfärdsstatens framtida hållbarhet. Det är allmänt erkänt att en åldrande befolkning sätter press på de sociala trygghetssystemen och hälso- och sjukvård under tryck, ändå är det från politiker- och experthåll ofta oklart vad de tror behövs för att skapa ett hållbart välfärdssamhälle. Och medan de demografiska utmaningarna är väl kända, så har implikationerna av klimat- och miljöförändringar för välfärdsstater inte utforskats i samma utsträckning.

Syftet med projektet är att börja fylla dessa kunskapsluckor genom att fråga hur politiker och forskare kan hantera frågor om hållbar välfärd, klimat och miljö på ett ett gräsöverskidande sätt i politik och forskning.

Forskare vid forskningsinstituten NOVA och CICERO (Norge), Lunds universitet, universitetet i Milano (Italien) och österrikiska vetenskapsakademin samarbetar i tre tematiska delprojekt (Work Packages) och en översiktlig analys. Max Koch är ansvarig för Work Package 1 (‘How does the meaning of sustainable social welfare change if we take requirements for environmental sustainability into account?’).

Sidansvarig:

Max Koch
max [dot] koch [at] soch [dot] lu [dot] se

Projektinformation

Tidsplan: 2014 - 2019
Finansiering: Norges forskningsråd

Läs mer på projektets webbsida