Professioner och organisering
Forskningsområdet studerar organiseringen av välfärdspraktiker och de aktörer som verkar där, som professionella, men också som klienter, brukare, volontärer, besökare och liknande. Fokus ligger på det sociala arbetet och dess organisationer. Forskningen bygger därmed vidare på en tradition vid Socialhögskolan i Lund att kritiskt granska institutioner och institutionalisering. Området studerar också professioner, professionalisering, professionsutveckling och professioner såsom aktörer i organisationer.
Med organisering menar vi både de strukturer som skapas genom politiska och byråkratiska beslut, och de mikrosituationer där människor samverkar för speciella uppgifter. Organisering sker också i vardagens kontinuerliga arbete och möten där kulturer, vanor och traditioner utvecklas.
Gruppen har också ett stort intresse för professioner, professionalisering, professionsutveckling och professioner såsom aktörer i organisationer.
För att förstå organisering och professioner behöver man förena strukturella och individuella aspekter. Det innebär att försöka förstå individers och gruppers ställningstaganden och agerande i relation till organisatoriska och politiska fält där praktiken äger rum. Här är nya sätt att organisera, nya professioner och nya aktörer av intresse, samtidigt som vi behöver undersöka historiska och idéhistoriska processer för att förstå och förklara utvecklingen av dessa fält.
Gruppens samtal och diskussioner speglas i två forskarantologier:
Välfärdens aktörer – utmaningar för människor, professioner och organisationer (2021)
Forskningsteman
Gruppens medlemmar arbetar med forskningsprojekt med skiftande metoder och empirisk bas. Några av de teman som förenar gruppens intresse och som vi samlas kring är:
- Organisering av det sociala arbetets praktik, eller ”Varför gör man som man gör?”
- Hur organisatoriska idéer sprids och översätts och hur förändring sker.
- Professioner, professionalisering och professionellas arbete.
- Sociala roller, och deras möjligheter i organisationer, såsom klient-, brukar- och hjälparroller, handlingsutrymme och brukarinflytande.
Kunskap, kunskapsbildning och samspelet mellan praktik, forskning och utbildning är angränsande teman inom gruppens intressesfär. Gruppens intresse ligger alltid nära det sociala arbetets praktik. En del projekt bedrivs därför också i nära samverkan med någon specifik praktik, ibland såsom utvärdering, ibland i andra former. I gruppens samtal ingår flera forskare från andra institutioner och lärosäten, bland annat från Malmö universitet och de sociologiska och statsvetenskapliga lundainstitutionerna.
Senaste publikationerna inom området
Coming to Terms with Risk Factors for Intimate Partner Violence Perpetration: A Scoping Review
Coming to Terms with Risk Factors for Intimate Partner Violence Perpetration: A Scoping ReviewNorén, L., Bergström, M. &...Tidöavtalet, paradigmskiftet och kriminalpolitiken. Fakta och konsekvenser
Tidöavtalet, paradigmskiftet och kriminalpolitiken. Fakta och konsekvenserGöransson, B., Tham, H., Forkby, T., Granström...Frivård: frihet som påföljd på brott
Frivård: frihet som påföljd på brottSvensson, K., 2025 feb. 21, Tvång på gott och ont : En forskningsantologi om tvång i...Det svenska civilsamhällets eliter
Det svenska civilsamhällets eliterArvidson, M., Johansson, H., Linde, S., Scaramuzzino, R. & Sevelsted, A., 2025, Lund: ...Evidens som trend och praktik
Evidens som trend och praktikJacobsson, K. & Martinell Barfoed, E., 2024 aug. 16, Socialt arbete : en grundbok. Meeuwiss...Kontakt

Forskningsportalen
Läs mer om vår forskning, forskare och publikationer i Forskningsportalen.
Forskare vid andra samarbetsinstitutioner:
Mats Fred
Dalia Muchtar-Landgren
Kettil Nordesjö
Mikael Bengtsson
Katarina Hollertz
Harald Gegner
Digitalisering i socialt arbete
Forskargrupp som intresserar sig bland annat för hur det sociala arbetets praktik och kunskap definieras, skapas och omskapas när digitala lösningar möter professionella och brukare.
Take away – avveckling av etablerade arbetsmetoder vid införande av nya psykosociala insatser
Projektet studerar en verksamhets förmåga att göra sig av med sämre fungerande metoder är centralt när nya ska etableras. Vi betraktar detta som en kritisk faktor som påverkar implementering av nya lovande arbetssätt. Det är själva övergivandet av gamla arbetssätt till förmån för nya som har undersökts.

Bok
Förändringens entreprenörer och tröghetens agenter.

Bok
Välfärdens aktörer: Utmaningar för människor, professioner och organisationer.