Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Granskningssamhällets krav och civilsamhällets (re)aktioner

Hur följer frivilligorganisationer upp sina verksamheter? Och hur utvärderar de sina ”resultat”?
Hur påverkas ideella organisationer av krav på granskning och utvärdering?

Detta projekt studerar ett underforskat tema, som av finansiären Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor bedöms ha hög relevans för vetenskap och samhälle. Vi studerar interaktionen mellan inomorganisatoriska faktorer och utomorganisatoriska förhållanden vad gäller granskningssamhällets propåer och civilsamhällets svar på dessa krav. I samband med att organisationer ställs inför nya krav att anamma utvärderings- och granskningsprinciper kan konflikter uppstå. Vem avgör vilka kriterierna är för om verksamheten ska bedömas som ”bra” eller inte?

Syfte

Syftet med detta projekt är att utforska de strategier svenska organisationer i civilsamhället utvecklar på grund av det ökade trycket att anpassa sig efter utvärderings- och granskningspraktiker såsom de tillämpas inom organisering av välfärdsinsatser idag.

Projektet vill bidra med kunskap av relevans för vetenskapliga studier om det förändrade förhållandet mellan staten och civilsamhälle. Det har även god potential att hjälpa staten och organisationer i civilsamhället att förstå och reflektera över sin relation med varandra.

Metod

Vi arbetar med en enkät med frågor om idéburna organisationers utvärderingspraktik, samt fallstudier i idéburna organisationer med social inriktning.

Läs mer om projektet och se relaterade publikationer i Lunds universitets forskningsportal.

Sidansvarig:

Forskare i projektet

Malin Arvidson
Stig Linde
Roberto Scaramuzzino

Tidsram: 2016-2017

Finansiärer:

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Crafoordska stiftelsen

Socialhögskolan

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg