Missbrukande föräldrar, utsatta barn och socialt arbete

Författare:
  • Gunvor Andersson
  • Maria Bangura Arvidsson
  • Bodil Rasmusson
  • Karin Trulsson
Publiceringsår: 2006
Språk: Svenska
Sidor: 45-56
Publikation/Tidskrift/Serie: Nordic Studies on Alcohol and Drugs
Volym: 23
Nummer: 1
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Stakes, Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården i samarbete med Nordiska nämnden för alkohol- och drogforskning (NAD)

Abstract english

The aim of the article is to put together four different studies and research perspectives. The four authors present their own studies about drug addicted mothers; fathers called into question by child welfare authorities; children in foster care; child welfare services. The four studies have a qualitative approach, interviewing parents and children in vulnerable positions and in contact with child welfare authorities. The combined results show the need of coooperation between child welfare and rehabilitation of adults addicted to alcohol and drugs, and the need to have a comprehensive approach to vulnerable families, also during separation.

The right of vulnerable children to be heard in research as well as in practice is exemplified and emphasized.

• Social Work
  • drug addiction