Socialt arbete: Bedömning och beslutsfattande i professionellt socialt arbete, 7,5 hp

SOAN34

Kursen ges på halvfart. Kursen riktar sig till socionomer eller motsvarande med yrkeserfarenhet av handläggning och myndighetsutövning inom socialt arbete.

Socionomer ställs ofta inför svåra beslut och som yrkesverksam påverkas man av och måste förhålla sig till flera olika krav och förutsättningar. Bedömning och beslutsfattande i socialt arbete är därmed komplext och mångfacetterat, vilket ställer särskilda krav på den professionella yrkesrollen. Denna kurs syftar till att ge fördjupad teoretisk och praktisk förståelse för beslutsfattandets villkor.

Kursen tar sin utgångspunkt i det handlingsutrymme som är förenat med socionomens yrkesroll och hur det påverkas av olika kontexter och arbetsvillkor, men även av det egna förhållningssättet. Deltagarnas egna erfarenheter används för att analysera hur olika kontexter och förhållningssätt aktivt inverkar i beslutsprocesser och i förlängningen till hur både klienter och de professionella själva konstrueras och uppfattas.

Det handlingsutrymme man har som professionell i bedömningsprocessen problematiseras och studeras utifrån följande tre teman:

• Professionellt socialt arbete inom ramen för en byråkratisk och rättslig kontext
  • Arbetsmetoder och beslutsfattande

• Makt, organisation och professionella möten

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, i kombination med seminarier där föreläsningstemat fördjupas med stöd i litteratur och kursdeltagarnas egna erfarenheter. Kursen omfattar 5-6 heldagar i Lund, samt självstudier.

Sidansvarig:

Kursföreståndare