Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 hp

SOAN44

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av att handleda socionomstudent ute i praktik. Kursen ger teoretiska och praktiska kunskaper i handledningsmetodik. Det krävs att du handleder socionomstudent under kursens gång.

Kursen syftar till att ge kursdeltagaren teoretiska och praktiska kunskaper i handledningsmetodik med särskild inriktning på utbildningshandledning av socionomstuderande.

Kursen förmedlar kunskaper om teorier och metoder i socialt arbete med inriktning på utbildningshandledning. Kursen ger kunskaper och färdigheter i handledningsmetodik och kunskaper om hur utbildningshandledning kan stimulera användande av metoder för kartläggning av människors levnadsvillkor samt definiera, analysera och bedriva socialt arbete med utgångspunkt från teori, forskning och egna erfarenheter.

Kursen omfattar tre moment som löper parallellt:

1. Teorier om socialt arbete och utbildningshandledning
  2. Utbildningshandledningens metodik och pedagogik
  3. Handledning i grupp på den egna pågående handledningen av socionomstuderande (innebär att aktivt medverka i handledningsgrupp och i den teoretiskt, metodiskt och pedagogiskt arbeta med utbildningshandledning utifrån eget uppdrag samt kunna analysera och belysa faktorer och processer som påverkar handledningssituationen. Deltagarna skall genom handledning få kunskaper och färdigheter i att stimulera socionomstuderande att arbeta med integration av teori och praktik i socialt arbete.)

Kursen ges på kvartsfart i form av föreläsningar, litteraturstudier, diskussioner, övningar och deltagande i handledningsgrupp. Kursen kräver att du handleder en socionomstudent under kursens gång.

Efter kursen

Målet är att du efter kursen ska kunna visa på bättre färdighet och förmåga att arbeta med möjligheter och hinder för handledning på individ-, grupp- och organisationsnivå.

Sidansvarig:

Kursföreståndare