Max Koch

FD och habilitation i sociologi från Freie Universität Berlin

Undervisning

Jag undervisar inom ämnen som rör politisk ekonomi, social ojämlikhet, arbetsmarknads- och välfärdsregimer, socialpolitik och ekologisk hållbarhet. Jag har undervisat denna ämnen i Tyskland, Storbritannien och Sverige.

Jag är kursföreståndare för kursen "Social Policy in Europe", 15 hp; http://soch.lu.se/en/education/courses/social-policy-in-europe. Jag undervisar även i masterprogrammet "Welfare Policies and Management” och är medlem i programmets styrelse.

Forskning

Ett genomgående tema för min forskning har varit de sätt på vilka politisk och ekonomisk omstrukturering återspeglas i sociala strukturer med betoning på välfärds- och sysselsättningsrelationer samt med ett jämförande perspektiv. På senare tid har jag börjat kombinera dessa forskningsintressen med ekologiska hållbarhetsfrågor. Jag forskar också kring post-tillväxtsamhällen och synergier och konflikter mellan miljöpolitik och socialpolitik.

Pågående forskningsprojekt:

Sustainable European Welfare Societies: Assessing linkages between social and environmental policy, Research Council of Norway (koordinerat av NOVA, Oslo): Jag har  ansvar för den mest teoretiska Work Package 1 ('How does the meaning of social welfare change if we take requirements for environmental sustainability into account?'); http://blogg.hioa.no/sustainablewelfare/. Projektet avslutas i september 2018.

The New Urban Challenge? Models of Sustainable Welfare in Swedish Metropolitan Cities, FORMAS (Swedish Research Council): Jag har ansvar för den teoretiska delen och den kvantitativa delstudien. Projektet avslutas i september 2021.

Nyss avslutade projekt:

Sustainable Welfare and Eco-social Policies, FORTE (Forskningsrådet för Hälsa, Arbetsliv och Välfärd): Gästprofessor vid University of Edinburgh (2017).

Degrowth, Pufendorf Institutet: Koordinerat av Ekaterina Chertkovskaya och Alexander Paulsson, Företagsekonomiska Institutionen, Lunds Universitet (2015-2016).

Sustainable Welfare, Pufendorf Institutet: Jag koordinerade ett tvärvetenskapligt nätverk med hållbarhetsforskare och välfärdforskare från fem fakulteter och tio institutioner vid Lunds universitet (2014-2015).

Combating Poverty in Europe (COPE): FP7 program av den Europeiska Unionen (koordinerat av Oldenburg University); http://cope-research.eu/ (2012-2015).

Attitudes towards Climate Change and Social Policies - a Comparative View, GESIS – Leibniz Institute for the Social Sciences, Cologne (2013).

Övrigt

Jag har varit gästforskare vid Universidad Complutense de Madrid, Erasmus University Rotterdam, Glasgow University, Programa de Economía del Trabajo (Santiago de Chile), Lunds universitet (innan min nuvarande anställning), GESIS - Leibniz Institute of the Social Sciences, Köln, och University of Edinburgh. Jag är medlem av International Sociological Association (Research Committee 19 on Poverty, Social Welfare and Social Policy, Research Committee 19) och Climate Change Study Group av British Sociological Association.

Jag är författare / redaktör av de följande böckerna:

2017 Postgrowth and Wellbeing.Challenges to Sustainable Welfare, Pagrave Pivot, Basingstoke: Palgrave Macmillan (med Milena Buchs).

2016 Sustainability and the Political Economy of Welfare, Routledge Studies in Ecological Economics, London: Routledge (redaktör med Oksana Mont).

2013 Non-Standard Employment in Europe: Paradigms, Prevalence and Policy Responses, Work and Welfare in Europe Series, Basingstoke: Palgrave Macmillan (redaktör med Martin Fritz).

2012 Capitalism and Climate Change - Theoretical discussion, Historical Development and Policy Responses, Basingstoke: Palgrave Macmillan.

2011 Diversity, Standardization and Social Transformation: Gender, Ethnicity and Inequality in Europe, London: Routledge (redaktör med Lesley McMillan and Bram Peper; second edition 2016).

2006 Roads to Post-Fordism. Labour Markets and Social Structures in Europe, London: Routledge (second editon 2017).

2003 Arbeitsmärkte und Sozialstrukturen in Europa. Wege zum Postfordismus in den Niederlanden, Schweden, Spanien, Großbritannien und Deutschland, Wiesbaden: Westdeutscher Verlag.

1998 Unternehmen Transformation. Sozialstruktur und gesellschaftlicher Wandel in Chile, Berliner Lateinamerikaforschungen Band 9, Frankfurt/Main: Vervuert.

1994 Vom Strukturwandel einer Klassengesellschaft. Theoretische Diskussion und empirische Analyse, Münster: Westfälisches Dampfboot (second edition 1998).

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig: