Ulrika Levander

FD i socialt arbete

Jag intresserar mig för psykisk ohälsa bland barn och unga, speciellt barn i samhällsvård. Just nu arbetar jag i två forskningsprojekt med den inriktningen. I det ena undersöker jag tillsammans med en rättssociolog och en historiker hur psykisk ohälsa bland barn i samhällsvård har förståtts historiskt – och hur det påverkar samtida synsätt och insatser för utsatta barn. I det andra projektet undersöker jag tillsammans med min kollega Lupita Svensson hur små placerade barns psykiska hälsoutveckling kan stärkas inom den svenska familjehemsvården.

Jag har också bedrivit forskning kring hur socialt företagande och socialt entreprenörskap tar sig uttryck i det svenska civilsamhället, och disputerade 2011 vid Göteborgs universitet på det temat med avhandlingen ”Utanförskap på entreprenad”. Ett centralt tema i avhandlingen var hur grupper med marginaliserade positioner i samhället, exempelvis personer med psykisk ohälsa, hanterar diskriminering och utanförskap.

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste