Åsa Ritenius Manjer

Universitetslektor och socionom

Verksam socionom 1991-2008 och fil.dr. i socialt arbete sedan våren 2017.

Undervisning

Inom ramen för min doktorandtjänst undervisar jag på SOPA53 termin 5 (praktikterminen).

Forskning

Mitt forskningsintresse och avhandlingsarbete handlar om att försöka förstå mer kring de fenomen som ligger bakom att delta i eller avstå från välfärdsstatens erbjudanden. Genom att studera icke-deltagande i mammografiscreening ges möjlighet att fokusera kvinnornas val och väg till beslut. Kvinnornas egna utsagor utgör det huvudsakliga materialet.

2007 fick jag möjlighet att vara med och starta upp ett tvärvetenskapligt och tvärprofessionellt forskningsprojekt som bedrivs med forskare från Socialhögskolan, Institutionen för Kliniska vetenskaper i Malmö avd för Radiologi samt Kirurgi vid Lunds universitet ”Non-take up i den svenska välfärdsmodellen - om kvinnors val kring deltagande i mammografiscreening och bröstcancer behandling”. Projektet finansieras av Cancerfonden.

För närvarande tillhör jag också en forskningsmiljö med både seniora forskare och doktorander ”Äldres vardag och villkor” (VOV) Socialhögskolan Lunds universitet samt ett nationellt nätverk för forskande kuratorer.

Äldres vardag och villkor

Övrigt

Under mina år som praktiker har jag arbetat som kurator och socionom inom hälso- och sjukvård företrädesvis inom psykiatrin. Jag har vidareutbildning i steg 1 psykodynamisk psykoterapi, handledarutbildning och konsultation inom hälso- och sjukvård samt socialt arbete inom hälso- och sjukvård.

Sidansvarig:
Åsa Ritenius Manjer. Foto: Patrik Hekkala