Juridik i socialt arbete 1, 15 hp

SOPA31

Juridik i socialt arbete 1 är den första av två juridikkurser på socionomprogrammets tredje termin. Vår uppgift är att förmedla kunskaper om rättsliga normer av betydelse för socialt arbete i den framtida yrkesutövningen som socionom. Det innebär bland annat att studenterna på denna kurs tränas i att tillämpa normer inom straffrätt, skadeståndsrätt, familjerätt, skoljuridik, boenderätt, kredit- och exekutionsrätt, migrationsrätt, arbetsrätt samt diskrimineringsrätt. Därutöver introducerar vi studenterna till rättssociologiska perspektiv på samspelet mellan rätt och samhälle samt till mångfalden av kritiska perspektiv på rätt och rättstillämpning.

Under hela kursen läggs stor vikt vid att träna studenterna i förmåga att strukturera komplexa och motsägelsefulla argumentationer samt analysera de ingående argumentens hållbarhet och relevans utifrån rättsliga normer. Särskilda fördjupningar sker inom straffrätt och social familjerätt.

Sidansvarig:

Kursföreståndare