Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Mikaela Sanchez Moron

Har studerat till socionom i Lund

Varför valde du att söka till socionomprogrammet?
– Oj det var inte självklart val från början. Det stod mellan socionomprogrammet och lärarprogrammet. Jag har alltid gillat att jobba med människor och hjälpa människor. Efter att ha jobbat inom skola som elevassistent åt barn med funktionsnedsättningar och med barn från mindre gynnsamma förhållande insåg jag att jag var intresserad av den terapeutiska biten där man kan hjälpa människor via samtal och finnas där som stöd. Jag ville utbilda mig inom ett yrke som skulle kännas givande även tjugo år framåt i tiden, varav det tillslut blev att jag valde socionomprogrammet.

Vad gjorde ni på utbildningen?
– Väldigt olika beroende på vilken termin du går. Vissa terminer är mer självständiga där du läser mycket litteratur och får skriftliga reflektionsuppgifter, medan andra terminer som exempelvis juridikterminen består av dagar fyllda av föreläsningar och stora grupparbeten.  Jag skulle ändå vilja säga att man under hela utbildningen haft många grupparbeten och seminarium. Under termin fyra hade vi även olika samtalsövningar där vi fick öva på varandra hur man kan hålla i olika framtida samtal med brukare.

Vad har vaitr det bästa med utbildningen?
– Praktikterminen alla dagar i veckan.

Var har du gjort praktik?
– På Dunlea Centre i Sydney.

Vad fick du göra på praktikplatsen?
– Min praktikplats liknande ett svenskt HVB- hem. Men det fanns en del olikheter då Australiens socialpolitik inte riktigt ser ut som den i Sverige. På min praktikplats fick jag tillsammans med ett team ta hand om fyra ungdomar som hade beteendeproblem och inte kunde gå i en ”vanlig” skola eller bo hemma av olika anledningar. Jag var med som stöd på dagen under skoltid, såg till att konflikter mellan ungdomarna inte uppstod och var även med på eftermiddagar och kvällar där vi främst umgicks och hjälpte dem med hushållssysslor. Ingen dag såg sig lik ut. Det var mycket aktiviteter som mountainbiking, vi surfade med barnen två gånger i veckan, åkte ut på utflykter, hajkade samt att jag även fick hålla i terapeutiska samtal med ungdomarna tillsammans med psykologen i teamet.

Vad har praktiken gett dig?
– Praktiken har gett mig jättemycket. Dels har jag lärt mig mycket både om mig själv men även om hur socialt arbete kan se ut och fungera i ett annat land. Men jag kan känna att det under utbildningen lätt blir väldigt teoretiskt, medan jag på praktiken mer lärde mig genom learn by doing. Jag hade ingen förkunskap innan hur man skulle bemöta eller handskas med ungdomar med den här typen av problematik. Men genom att observera, fråga sina kollegor och sen utsätta sig för det själv, så lärde jag mig enormt mycket under min praktiktermin. Därför tror jag mer på mig själv nu som person och känner mig tryggare i rollen som socionom.

Vad har du för tips för nya studenter?
– Engagera er i Lunds studentliv! Spelar ingen roll om det är i en kår, en nation eller i ett spex. Man kommer ha väldigt kul på vägen och lära känna en massa nya människor. Och även om plugget alltid ska gå före så kan det vara ett givande sätt att få en paus från plugget.

Sidansvarig:

Mikaela Sanchez Moron

Mikaela Sanchez Moron. Foto: Patrik Hekkala

Efter att ha jobbat inom skola som elevassistent åt barn med funktionsnedsättningar och med barn från mindre gynnsamma förhållande insåg jag att jag var intresserad av den terapeutiska biten där man kan hjälpa människor via samtal och finnas där som stöd. Jag ville utbilda mig inom ett yrke som skulle kännas givande även tjugo år framåt i tiden, varav det tillslut blev att jag valde socionomprogrammet.

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg