Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Olof Pavalder

Forskning

Musik är inte bara underhållning och tidsfördriv, utan något som är viktigt för människan som kulturell varelse. Musik kan förena och skapa möten oss emellan, möten över klass-, kultur- och nationalitetsgränser. Att använda musik i helande syfte går tillbaka långt i historien, ända till Pytagoras (580– 495 f.Kr), Sankt David (500 – e.Kr 589) och Hildegard von Bingen (1198 -1179 e.Kr). Men det var först under andra världskriget som musikterapin som metod började växa fram. Som komplement till den traditionella medicinska behandlingen fick de hemvändande amerikanska soldaterna tillgång till olika konstterapier.

World federation of music therapy menar att musikterapi som intervention innebär en professionell användning av musik och dess element, och att terapin används i medicinska, pedagogiska och vardagliga miljöer. Själva intentionen med behandlingen är att optimera klienters livskvalitet och förbättra deras fysiska, sociala, kommunikativa, emotionella, intellektuella och andliga hälsa. I behandlingprogrammen används ofta musik i kombination med mer traditionella psykoterapeutiska tekniker.

Inom ramen för mitt doktorandprojekt strävar jag efter att få fördjupad kunskap om vilken betydelse musikterapi har/har haft för klienter som går/har gått i individuell psykodynamiskt grundad musikterapi, FMT och Guided imagery and music (GIM). Att genom intervjuer fånga ett flertal behandlingsprocesser, alltså det händelseförlopp som ägt rum under musikterapins gång.

Undervisning

Jag har arbetat med undervisning på Socialhögskolan sedan 2012, som reflektionshandledare på kursen Samhällsvetenskap och socialt arbete (SOPA21), som lärare på socionomernas praktik (SOPA53), som handledare och examinator på kursen Professionellt socialt arbete (SOAN43/SOPM20) och som handledare på det självständiga examensarbetet (SOPA63).

Praktisk erfarenhet av socialt arbete

Jag är socionom och har flera års erfarenhet av behandlingsarbete gentemot barn och unga, dels inom barn-och ungdomspsykiatrin men främst som kurator inom skolvärlden. Genom dessa arbeten har jag mött många underbara människor, som alla lärt mig mycket om livet och det samhälle som vi lever i.

Publikationer

2014:2 En svårfångad organisation. En analys av organisering av medling vid brott av Olof Andersson (PDF - 6,3 Mb)

Organisering av medling vid brott - en utvärdering av medlingsverksamheten i Nordvästra Skåne, Working Paper serien 2013-2 (PDF - 1,05 MB)

Sidansvarig:
Olof Pavalder. Foto: Patrik Hekkala
E-post: olof [dot] pavalder [at] soch [dot] lu [dot] se

Doktorand

Socialhögskolan

+46 46 222 97 83

28

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg