Socialt arbete med fattigdom och försörjningsproblem, 15 hp

SOAN30

Kursen riktar sig i första hand till dig som redan är yrkesverksam inom socialt arbete.  Under kursen får du ökade kunskaper om villkoren för socialt arbete med fattigdom utifrån tre nivåer. Den samhälleliga nivån, den professionella praktiken och brukarperspektivet.

Du kan läsa kursen som fristående kurs och använda den i en masterexamen i samhällskunskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen omfattar tre moment:

1. Det första momentet innehåller en genomgång och problematisering av begreppet fattigdom och den vetenskapliga och politiska diskussion som finns runt begreppet. Vidare ingår en mer samhällsövergripande del som behandlar de villkor och mekanismer som skapar och vidmakthåller ekonomisk utsatthet och fattigdom.
  2. Del två fokuserar på det sociala arbetet med fattigdom och ekonomisk utsatthet. I huvudsak handlar detta om välfärdsstatens sätt att hantera ekonomisk utsatthet där statliga arrangemang ingår men tyngdpunkten ligger på det kommunala försörjningsstödet.
  3. Del tre behandlar fattigdom och ekonomisk utsatthet på individ- och hushållsnivå.

Under kursen har du heldagsundervisning bestående av föreläsningar och seminarier cirka en dag i månaden. Du ska också självständigt skriva ett paper som examineras vid kursens slut.

Efter kursen

Efter kursen kommer du kritiskt kunna reflektera över den politiska och vetenskapliga diskussionen kring fattigdom. Du kommer också ha kunskap om fattigdomens uppkomst, utbredning och utveckling, samt hur välfärdsstaten försöker motverka fattigdom.

Sidansvarig:

Kursföreståndare