Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Socialt arbete med fattigdom och försörjningsproblem, 15 hp

SOAN30

Kursen riktar sig i första hand till dig som redan är yrkesverksam inom socialt arbete.  Under kursen får du ökade kunskaper om villkoren för socialt arbete med fattigdom utifrån tre nivåer. Den samhälleliga nivån, den professionella praktiken och brukarperspektivet.

Du kan läsa kursen som fristående kurs och använda den i en masterexamen i samhällskunskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen omfattar tre moment:

  1. Det första momentet innehåller en genomgång och problematisering av begreppet fattigdom och den vetenskapliga och politiska diskussion som finns runt begreppet. Vidare ingår en mer samhällsövergripande del som behandlar de villkor och mekanismer som skapar och vidmakthåller ekonomisk utsatthet och fattigdom.
  2. Del två fokuserar på det sociala arbetet med fattigdom och ekonomisk utsatthet. I huvudsak handlar detta om välfärdsstatens sätt att hantera ekonomisk utsatthet där statliga arrangemang ingår men tyngdpunkten ligger på det kommunala försörjningsstödet.
  3. Del tre behandlar fattigdom och ekonomisk utsatthet på individ- och hushållsnivå.

Under kursen har du heldagsundervisning bestående av föreläsningar och seminarier cirka en dag i månaden. Du ska också självständigt skriva ett paper som examineras vid kursens slut.

Efter kursen

Efter kursen kommer du kritiskt kunna reflektera över den politiska och vetenskapliga diskussionen kring fattigdom. Du kommer också ha kunskap om fattigdomens uppkomst, utbredning och utveckling, samt hur välfärdsstaten försöker motverka fattigdom.

Sidansvarig:

Kursföreståndare

Torbjörn Hjort
046-222 30 61
torbjorn [dot] hjort [at] soch [dot] lu [dot] se
 

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg