Utvärdering och kunskapsproduktion i socialt arbete, 15 hp

SOAN42

Kursen vänder sig till dig med minst kandidatexamen i socialt arbete eller motsvarande som vill ha både en teoretisk och en praktisk guidning till utvärderingsmodellers förtjänster och svagheter. Kursen kan ingå i en magister/masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Under kursen får du:

• kunskap om teorier och forskning som kan hjälpa dig att läsa utvärderingar kritiskt
  • diskutera vilken roll utvärderingar spelar för lärandet inom socialt arbete
  • problematisera frågor kring utvärderingar i granskningssamhället
  • inblick i olika utvärderingsdiskurser
  • teoretisk och praktisk guidning av olika utvärderingsmodeller

Förutom föreläsningar av experter på området, litteraturseminarier så får du även granska utvärderingar och själv planera en utvärdering genom att skriva en egen utvärderingsdesign. Kursen ges på halvfart över en hel termin.

Efter kursen

Målet är att du efter kursen ska kunna läsa utvärderingar kritiskt med en blick för vilka kriterier som ligger bakom utvärderingens bedömning. Efter kursen ska du också kunna planera och utföra utvärderingar bättre än tidigare och samtidigt förstå vad som behövs för att beställa en utvärdering.

Lästips: Utvärdering - mer än metod, av Ove Karlsson (PDF - 610 kB)

Sidansvarig:

Kursföreståndare