Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Joakim Jonsson

Studerar till socionom i Helsingborg

Varför valde du att söka till socionomprogrammet?
– Jag valde att söka till socionomprogrammet för att det var ett av de val jag funderade över när jag skulle söka till universitetet. För mig stod valet mellan att studera till lärare eller socionom. Socionomprogrammet verkade erbjuda mer av vad jag var intresserad av och tyckte var roligt. Valet hamnade därför till slut på socionomprogrammet.

Vad gör ni på utbildningen? Hur ser till exempel en vanlig dag ut för dig på universitetet?
– En vanlig dag består av att att gå till en föreläsning och sedan läsa litteratur. Dock varierar det mycket från termin till termin. Nu går jag termin 6 och då är det mycket självständigt skrivande. Till skillnad från termin 4 där vi praktiskt övade på att samtala. Men överlag skulle jag säga att det är vanligt att man sitter och skriver och då främst reflektionspapper. Seminarium är också något återkommande där vi fokuserar på att diskutera ett ämne. 

Hur är det att studera i Helsingborg?
– Att studera i Helsingborg innebär för mig ett trevligt ombyte. Jag bor i Lund och pendlar till Helsingborg, vilket fungerar utmärkt. Helsingborg är ju ingen studentstad så studentlivet kan ju inte mätas med det i Lund. Trots det finns det ett roligt engagemang från studenter i Helsingborg som anordnar studentfester. Jag var matlagsledare i ett år för studentföreningen Stampus och det var väldigt roligt.

Vad har varit det bästa med utbildningen hittills?
– Att jag har fått lära mig att se på världen och människor på ett helt nytt sätt. Jag kommer ihåg känslan jag hade på termin 1 "nu har jag verkligen kommit rätt". Att gå på socionomutbildningen har gjort att jag utvecklats enormt mycket. Det har funnits mycket tid för självreflektion och jag har fått många verktyg för att själv välja hur jag vill förhålla mig till samhället. Det bästa har också varit att uppleva glädjen av att få lära mig något som jag verkligen tycker är roligt.

Vad vill du arbeta med efter utbildningen?
– Jag vill allra helst arbeta som kurator antigen på ett sjukhus eller på en skola. På termin 5 hade jag praktik hos en kurator där hela arbetssättet och miljön tilltalade mig väldigt mycket. Men det finns också andra arbeten jag kan tänka mig. Jag vill även arbeta på vuxenenheten inom socialtjänsten.

Varför vill du arbeta just som kurator i framtiden?
– För att man som kurator har mycket handlingsutrymme vilket för mig betyder att jag kan använda min fantasi till att lösa de problem som uppstår. Utöver det så gillar jag också dynamiken i en kurators arbete. Det vill säga att det växlar från att hjälpa till med att göra vardagliga saker som betala räkningar, visa vem man ska ta kontakt med och liknande – till det att kuratorn och klienten sitter och pratar om tankar och känslor som är jobbigt i livet just då. Jag ser stora möjligheter inom kuratorsarbetet och det är det som lockar mig.

Sidansvarig:

Joakim Jonsson

Joakim Jonsson. Foto: Patrik Hekkala

Socionomutbildningen har gjort att jag utvecklats enormt mycket. Det har funnits mycket tid för självreflektion och jag har fått många verktyg för att själv välja hur jag vill förhålla mig till samhället. Det bästa har också varit att uppleva glädjen av att få lära mig något som jag verkligen tycker är roligt.

Socialhögskolan
Besök: Allhelgona kyrkogata 8, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg