Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

VFU utomlands

Socialhögskolan
På Socionomprogrammets femte termin kan du göra din verksamhetsförlagda utbildning utomlands (VFU) . Socialhögskolan har kontakt med flera organisationer och arbetsplatser i världen där det finns möjligheter att göra VFU.

Det finns pärmar med praktikplatsbeskrivningar utanför Carina Olssons rum på Campus Helsingborg och på bottenvåningen på Bredgatan 13. Observera att pärmarna inte får lånas hem. Du får själv lov att leta efter en möjlig praktikplats. När du har hittat en organisation som verkar intressant och möjlig ska du kontakta den internationella koordinatorn för att diskutera hur ni ska gå vidare.

Den plats du ska praktisera på ska kunna bistå dig med att uppfylla kursmålen för SOPA54. De ska också erbjuda dig handledning i socialt arbete. Du får inte betala för din praktikplats eftersom den ingår i din utbildning. Däremot ska du tänka på att det kan vara dyrt att bo och leva i ett annat land under en längre tid.

Tänk på att det tar tid och är ett krävande arbete att ordna en praktikplats utomlands. Det innebär att du ska ha tänkt igenom om du verkligen vill åka innan processen startar. Senast i starten på termin fyra ska du lämna in anmälan om att du vill göra din praktik utomlands. Skriv korrekta och tydliga uppgifter på anmälningsblanketten, då underlättar du arbetet.  Du ska skriva ett personligt brev och ett CV som kan bifogas när förfrågan till en möjlig plats skickas. Båda skrivs på engelska och eventuellt ett annat språk beroende på vilket land du planerar att åka till. Mejla dem till den internationella koordinatorn.

Finansiering och stipendier

Du är berättigad till CSN för din VFU utomlands. Ibland kan du också få ta extra studielån för till exempel resan till och från det land du ska praktisera i. Du kan också söka vfu inom våra olika avtalsprogram,Erasmus, Nordplus och Linnéus-Palme. Då finns det stipendier att söka. Läs mer här.
Vi följer UD:s rekommendationer för resor utomlands. Detta för att du ska kunna känna dig trygg dit du åker. Under hela din vistelse är du försäkrad via Kammarkollegiet Student UT.

Språket

När det gäller språkliga kunskaper gör vi inte några test innan du åker men känner du dig osäker så anmäl dig till en kurs i språket. Det är betydligt mer krävande att praktisera på ett annat språk än att semestra. Du kommer troligen också att behöva skriva på ett annat språk så att lära dig facktermer i socialt arbete är inte fel. Om du vill åka till ett land där man förvisso pratar engelska men även inhemska språk är rekommendationen att du försöker lära dig en del av de vanligaste fraserna för att lättare och snabbare komma in i arbetet.

Sidansvarig:

Socialhögskolan
Besök: Bredgatan 13, Lund
Postadress: Box 23, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)
Fax: 046-222 94 12

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg