Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

VFU utomlands

Socialhögskolan

På Socionomprogrammets femte termin kan du göra din verksamhetsförlagda utbildning utomlands (VFU) . Socialhögskolan har kontakt med flera organisationer och arbetsplatser i världen där det finns möjligheter att göra VFU.

Vill du få information om var och med vilka organisationer vi har kontakt finns det pärmar med platsbeskrivningar i en vit bokhylla på andra våningen, Socialhögskolan, Lund samt i hyllan i korridoren på våning 5 Campus Helsingborg, Socialhögskolan. Det finns numera också en webbaserad karta − google.com. Till skillnad från en plats i Skåne (Sverige) får du själv lov att leta efter en möjlig VFU-plats. Diskutera med den internationella koordinatorn innan du börjar sökandet. Platsen måste godkännas av Socialhögskolan.

Den organisation du ska vara på ska kunna bistå dig med att uppfylla kursmålen för SOPA55. De ska erbjuda dig handledning i socialt arbete en gång varje vecka. Du får inte betala, eller få betalt för din VFU-plats eftersom den ingår i din utbildning. Du står själv för kostnader för boende, resa etcetera.

Att ordna en VFU-plats utomlands tar tid. Du ska ha tänkt igenom om du verkligen vill åka innan rekryteringsprocessen startar. I början av termin fyra får du information om att göra VFU utomlands. Du bör också delta i det internationella caféet som vi ordnar i anslutning till informationen. Där berättar andra studenter om sina erfarenheter av att ha varit utomlands och du får möjlighet att ställa frågor. Först efter detta ska du lämna in din anmälan om VFU utomlands. Det underlättar arbetet om du skriver korrekta och tydliga uppgifter på anmälningsblanketten. Samtidigt med din anmälan ska du maila ett personligt brev och ett CV till den internationella koordinatorn. Båda skrivs på engelska och eventuellt ett annat språk beroende på vilket land du planerar att åka till. Det personliga brevet ska vara en presentation av dig själv, vad du vill lära dig och vad du förväntar dig under/av din utbildningstermin och varför du ska göra den utomlands. Koordinatorn läser dina inskickade dokument och lämnar vid behov synpunkter. Efter inlämning kommer koordinatorn att ha kontakt med dig för att planera din placering. Under din utlandsvistelse är du försäkrad av Kammarkollegiet/Student UT.

Finansiering och stipendier

Du är berättigad till CSN för din VFU utomlands. Ibland kan du också få ta extra studielån för till exempel resan till och från det land du ska praktisera i. Du kan söka VFU inom avtalsprogrammet Erasmus+.

Erasmus+ stipendier − lu.se

Vi följer UD:s rekommendationer för resor utomlands. Detta för att du ska kunna känna dig trygg dit du åker. Under hela din vistelse är du försäkrad via Kammarkollegiet Student UT.

Språket

Vi gör inte några test av dina språkliga kunskaper innan du åker. Känner du dig osäker så anmäl dig till en språk-kurs. Det är betydligt mer krävande att praktisera på ett annat språk än att semestra. Du kommer troligen också att behöva skriva på ett annat språk så det är viktigt att lära dig facktermer i socialt arbete. Om du vill åka till ett land där man utöver engelska även pratar andra inhemska språk är rekommendationen att du försöker lära dig åtminstone en del av de vanligaste fraserna för att lättare och snabbare komma in i arbetet.

Kontakt

Anneli Nielsen
Internationell koordinator

Kursplan

Den organisation du ska vara på ska kunna bistå dig med att uppfylla kursmålen för SOPA55.
Kursplanen för SOPA55 hittar du här.